September 2012 
 
Via Werktop Zoetermeer aan de slag bij Leren en Werken
Divna Pucarevic (58) werkt sinds 1 april 2012 als administratief medewerkster bij Leren en Werken Haaglanden. Zij werd via de Werktop Zoetermeer*) voorgedragen en na een positief uitpakkend sollicitatiegesprek met communicatieadviseur Sabine Eggermont aangenomen. Sabine: “Ik was onder de indruk van de persoon die uit het CV van Divna naar voren kwam. Ze heeft bewezen flexibel en zeer ‘leerbaar’ te zijn. Vooral haar ervaring bij de wijkpost in Zoetermeer sprak me aan, maar ook wat ze verder allemaal heeft aangepakt. Na even proefdraaien op een werkervaringsplaats namen we haar graag per 1 juli in dienst.”
Divna Pucarevic kwam in 1972 vanuit voormalig Joegoslavië als 18-jarige naar Nederland om te gaan werken als gastarbeidster. “Mijn keus voor Nederland was redelijk toevallig, het had ook Denemarken of Duitsland kunnen zijn. Mijn eerste baan was in een haringfabriek in Katwijk. Dat heb ik zes jaar gedaan. Daarna werkte ik twaalf jaar als voedingsassistent in het Bronovo Ziekenhuis. In de avonduren heb ik ook een diploma gehaald: een mbo-opleiding voor toeristisch medewerker. Het gymnasium had ik in Joegoslavië net niet afgemaakt. Werk vinden in de toeristische sector liep echter stuk op mijn gebrek aan westerse talenkennis: wij leerden geen Engels en Duits, alleen Russisch.”
 
‘Prettig Gesprek’
In 1990 kreeg Divna een dochter die ernstig spastisch bleek. “Tot haar tiende heb ik haar in m’n eentje intensief verzorgd waardoor ik in die tijd niet kon werken. Nu woont ze in een voorziening voor gehandicapten en komt af en toe een weekend thuis.” Op haar 46e kwam Divna weer op de arbeidsmarkt. “Het was lastig iets te vinden, ik werd al gezien als ‘oud’. Na een aantal tijdelijke banen in de zorg en bij de gemeente Zoetermeer kwam ik op een ‘Zoetermeerbaan’, een participatiebaan, en heb zo bij diverse wijkposten gewerkt. Erg leuk en afwisselend, maar na drie jaar hield het op. Na enkele maanden WW kwam ik in de bijstand. Met behoud van uitkering mocht ik op mijn eigen verzoek aan de slag in de Kringloopwinkel. Prima werk, maar zonder toekomst. Het sollicitatiegesprek bij het Leerwerkloket heb ik te danken aan mijn presentatie tijdens een ‘Prettig Gesprek’-bijeenkomst: een speedmeet met werkgevers georganiseerd door de Werktop Zoetermeer. Een vertegenwoordiger van de gemeente heeft vervolgens Sabine op mij getipt.”
 
Volwaardig
Bij het Leerwerkloket verricht Divna allerlei ondersteunende werkzaamheden. “Het is heel gevarieerd, van telefoon opnemen en de balie bemensen tot gegevens bijhouden. Ik werk niet alleen voor het Leerwerkloket maar ook voor Leren en Werken Haaglanden, ik regel afspraken en organiseer vergaderingen. Mijn plek is primair in Den Haag, maar in de vakanties zit ik ook in Zoetermeer. Met deze baan ben ik ontzettend blij, ik draai weer mee als volwaardig mens. Als werkloze voelde ik me ontzettend ‘onzichtbaar’. Ook is het fijn dat ik me verder kan ontwikkelen. In september krijg ik een cursus in de nieuwste versie van Excel.” Divna spreekt uitstekend Nederlands. “Dat is vanzelf gegaan. Een cursus heb ik nooit gevolgd, dat had je toen nog niet. Wel heb ik veel later staatsexamen gedaan in Nederlands als tweede taal. En ik lees veel en graag, vooral Nederlandse literatuur.” Een paar dagen na dit interview gaat Divna op vakantie: naar haar familie in Servië. “Terug ga ik niet meer. Vanwege mijn dochter, maar ook omdat ik al meer dan veertig jaar hier woon.”
 
*) De Werktop Zoetermeer is een innovatieve samenwerking tussen publieke en private partijen, gericht op een duurzame arbeidsmarkt. Samen helpen ze mensen die nu aan de zijlijn staan, weer aan de slag. Wim Koster, projectleider van Project Leerwerkloket Haaglanden, is namens ROC ID College een van de ambassadeurs.
Meer informatie over de Werktop Zoetermeer vind je hier.